Usein kysyttyä silmäleikkauksesta

Mitä ennen silmälaserleikkausta tulee ottaa huomioon? Entä leikkauksen jälkeen? Milloin leikkauksen jälkeen voin ajaa autoa? Estääkö raskaus silmälaserleikkauksen?

Saat vastauksen näihin ja muihin kysymyksiin näiltä sivuilta. Mikäli et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen ja haluat jutella leikkaavan lääkärin kanssa, niin voit varata netissä ilmaisen hoitoarviokäynnin tästä.

Tutustu kysymyksiin

Pääseekö leikkauksella kokonaan eroon silmälaseista?

Silmien laserleikkauksella voi päästä kokonaan eroon silmälaseista tai piilolinsseistä. Kuitenkin lähilaseille saattaa tulla tarvetta myöhemmällä iällä.

Onko silmän laserleikkaus mahdollista tehdä vain yhdelle silmälle?

Silmän laserleikkaus on mahdollista tehdä vain yhdelle silmälle. Usein se on myös suositeltavaa, jos lasivoimakkuudet ovat hyvin lievät. Yhden silmän laserleikkaustarve arvioidaan hoitoarvion yhteydessä.

Onko ikänäköä varten oma laserleikkaus?

Ikänäköä varten on olemassa oma laserleikkaus, mutta parhaat tulokset saadaan toistaiseksi monovision ratkaisulla, jossa ei-hallitsevaan silmään jätetään jonkin verran likitaitteisuutta eli miinusta. Yleensä tämän takia ei kuitenkaan tarvitse käyttää miinus-laseja, vaan kauas näkee edelleenkin hyvin.
Ikänäön korjaamiseen sopii hyvin myös linssileikkaus, jossa silmän oma linssi vaihdetaan keinolinssiin. Lue lisää linssileikkauksesta tästä.

Maksuttomassa hoitoarviossa sinulla on mahdollisuus keskustella leikkaavan silmälääkärin tai tehtävään koulutetun sairaanhoitajan/optikon kanssa siitä, mitä silmäleikkaus juuri sinun kohdallasi tarkoittaisi.

Millaisia näköongelmia silmien laserleikkaus voi korjata?

Silmien laserleikkauksella voidaan pääsääntöisesti korjata likitaitteisuutta -0.5 – -12.0 (jos et näe kauas), kaukotaitteisuutta +1.0 – +3.0 (jos et näe lähelle) ja hajataitteisuutta (jos näet epätarkasti etäisyydestä ja olosuhteista riippumatta) -0.5 – -5.0. Mikäli sinulla on suuremmat voimakkuudet, suosittelemme tulemaan maksuttomaan hoitoarvioon, jossa saat tarkemman arvion tilanteestasi.

Mitkä ovat silmien laserleikkauksen riskit ja haitat?

Silmien laserleikkauksen mahdolliset riskit ja haitat ovat tulehdus, poikkeava arpeutuminen tai sarveiskalvon rakenteen pettäminen. Nämä voivat heikentää näöntarkkuutta, vaikka käytettäisiin silmälasikorjausta. Nämä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, todennäköisyys on alle promillen luokkaa. Toisin kuin jotkut luulevat, leikkauksessa ei ole myöskään sokeutumisen riskiä.

Maksuttomassa hoitoarviossa sinulla on mahdollisuus keskustella leikkaavan silmälääkärin tai tehtävään koulutetun sairaanhoitajan/optikon kanssa siitä, mitä silmäleikkaus juuri sinun kohdallasi tarkoittaisi.

Kuinka nopeasti näkö palautuu leikkauksen jälkeen?

Näön palautuminen Femtolasik-leikkauksen ja Smile-leikkauksen jälkeen tapahtuu nopeasti, ja näkö on yleensä kirkas jo seuraavana päivänä leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen jäädään tarkkailtavaksi noin tunnin ajaksi. Lääkärin tarkastettua silmät voi lähteä kotiin.

Tuleeko minun välttää jotain ennen Femtolasik- tai Smile-leikkausta?

Ennen Femtolasik-leikkausta tai esitutkimusta tulee viikon ajan välttää piilolinssien käyttöä. Ennen leikkausta voi syödä ja juoda normaalisti. Vältä kuitenkin alkoholijuomia leikkausta edeltävänä päivänä.

Älä meikkaa äläkä käytä hajuvettä leikkaukseen tullessasi. Varaa mukaasi aurinkolasit, sillä silmät voivat olla leikkauksen jälkeen valonarat. Muistathan, että leikkausta ei suoriteta raskaana oleville eikä imettäville, sillä hormonitoiminnan muutokset voivat tilapäisesti muuttaa silmän taittovoimaa.

Myös leikkauksen jälkeen on syytä välttää raskaaksi tulemista puolen vuoden ajan.

Mitä heti Femtolasik-leikkauksen tai Smile-leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Femtolasik-leikkauksen tai Smile-leikkauksen jälkeen jäädään Silmäsairaalaan noin tunnin ajaksi. Ajan voi viettää lepotuolissa, jonka jälkeen tarkastetaan vielä kerran, että kaikki on kunnossa ennen kotiin lähtöä.

Silmässä voi tuntua leikkauspäivänä aristusta, joka häviää seuraavaan päivään mennessä. Silmä voi olla kuivan tuntuinen, ja toipumisen tueksi käytetään kosteus- sekä silmälääketippoja. Suun kautta otettavia särkylääkkeitä ei yleensä tarvita.

Mitä pystyn tekemään silmien leikkauspäivänä?

Silmien leikkauspäivänä kannattaa levätä silmät suljettuina tai nukkua päiväunet. Näin varmistetaan silmien nopea paraneminen. Silmiin tulee laittaa niihin määrättyjä silmätippoja sekä kosteustippoja. Heti sallittuja asioita ovat lukeminen, TV:n katselu, tietokoneen käyttö jne.

Kuinka pitkä on laserleikkauksen toipumisaika?

Laserleikkauksen toipumisaika on yleensä muutamista tunneista muutamiin päiviin. Sairauslomaa tarvitaan yleensä vain leikkauspäivä ja seuraava päivä. Työn luonteesta riippuen sairausloman tarve voi olla pidempikin.

Kokonaistoipumisaika laserleikkauksesta on n. 1 kk.

Raskaaksi tulemista on syytä välttää leikkauksen jälkeen puolen vuoden ajan.

Mitä laserleikkauksesta toipuminen vaatii?

Laserleikkauksesta toipuminen on nopeaa. Nopean toipumisen varmistaminen vaatii kuitenkin muutaman periaatteen noudattamista. Silmät täytyy suojata vedeltä ja lialta viikon ajan. Silmiin ei saa myöskään koskea ensimmäiseen viikkoon. Ensimmäisen viikon ajan silmiin käytetään kortisoni- ja antibioottitippoja. Myös suojalasien käyttäminen on suositeltavaa leikkauksen jälkeisen viikon ajan.

Ulkoilemaan voi mennä jo seuraavana päivänä, samoin autolla ajaminen onnistuu useimmiten jo leikkausta seuraavana päivänä.

Ensimmäisen viikon aikana on vältettävä saunomista, uimista, silmämeikkiä sekä raskasta fyysistä rasitusta. Ensimmäisen kuukauden aikana tulisi välttää kontaktiurheilulajeja (judo, paini yms.) Silmää ei saa hieroa kuukauden ajan toimenpiteestä, ja nukkuessa on suositeltavaa käyttää suojalaseja estämään silmän hieromista yön aikana. Lentomatkoilla on hyvä käyttää ylimääräisiä kostuttavia tippoja.

Miten prk-leikkaus / icl-leikkaus / Linssileikkaus / intralasik / Smile eroaa Femtolasikista?

SMILE on uusin taittovirheen korjausmenetelmä laserleikkaustekniikalla. SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) teknologialla toimenpide suoritetaan femtosekuntilaserilla ilman sarveiskalvoon muodostettavaa läppää. Silmän pintaa ei laseroida, vaan taittovirheen korjaus tehdään sarveiskalvon pinnan alle kudokseen.

PRK-leikkaus eroaa Femtolasik-leikkauksesta siten, että PRK-leikkauksessa silmän pintaan ei tehdä läppää, vaan pintasolukko rapsutetaan pois ja laserointi tehdään suoraan tämän alle. Silmä voi olla kipeä muutaman päivän, kunnes uusi pintasolukko on kasvanut silmän pintaan. Näkö on yleensä sumea ensimmäisen viikon aikana ja paranee pikkuhiljaa jopa useiden kuukausien ajan. Yleensä kuukauden kuluttua leikkauksesta näkö on jo riittävän hyvä.

ICL-leikkauksessa taittovirhe korjataan silmän sisälle leikkauksessa asetettavalla ylimääräisellä linssillä.

Linssileikkauksessa silmän oma linssi vaihdetaan kokonaan uuteen keinolinssiin. Keinolinssi voi olla yksitehoinen, hajataitteisuutta korjaava tai monitehoinen. Linssileikkaus sopii myös ikänäön korjaamiseen. Linssileikkausta voi tarvittaessa tarkentaa laserleikkauksella.

Intralasik-leikkaus on Femtolasik-leikkaus, jossa femtosekunttilaserina käytetään Intralase-merkkistä laitetta.

Femtolasik-leikkauksessa sarveiskalvon pintaan tehdään läppä femtosekuntilaser-laitteella. Läppä avataan ja taittovirhe korjataan excimerlaser-laitteella. Silmässä voi olla lieviä ärsytysoireita muutamia tunteja leikkauspäivänä. Tämän jälkeen silmä on oireeton ja näkö kirkastuu yleensä vuorokauden kuluessa.

Onko raskaus este laserleikkaukselle?

Raskaus ja imetys ovat esteitä laserleikkaukselle, sillä niistä johtuvat hormonitoiminnan muutokset voivat muuttaa silmän taittovoimaa. Muutos on yleensä tilapäistä, mutta parhaan tuloksen saavuttamiseksi leikkausta ei kannata suorittaa alle puolta vuotta ennen raskautta eikä raskauden tai imetyksen aikana. Muutokset hormonitoiminnassa voivat myös kuivattaa silmiä ja haitata sitä kautta toipumista.

Mikä on uusi SMILE-leikkaus?

ReLex SMILE on uusi taittovirheen korjausmenetelmä laserleikkaustekniikalla. SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) teknologialla toimenpide suoritetaan femtosekuntilaserilla ilman leikkaavaa terää ja ilman sarveiskalvoon muodostettavaa läppää. Silmän pintaa ei laseroida, vaan taittovirheen korjaus tehdään sarveiskalvon pinnan alle kudokseen.